Onze missie

YTML stimuleert de ontwikkeling van kinderen en tieners door hen kennis te laten maken met nieuwe muziekstijlen en -instrumenten en hun talenten te ontplooien. Wij bieden een context waarin uitdaging en ambities centraal staan, waarbinnen iedereen kan en mag meedoen. Laagdrempeligheid, diversiteit en inclusie zijn hierbij randvoorwaardelijk.

Onze missie
Steeds minder Nederlandse kinderen maken muziek. Met de groei van de kloof tussen arm en rijk, de krimp van het aantal muziekscholen in de buurt en de forse bezuinigingen op muziekonderwijs op school, is het kunnen volgen van muziekles steeds meer een privilege. Muziekdocenten geven als zelfstandigen (ZZP) les aan huis, maar voor veel ouders zijn de gangbare tarieven onbetaalbaar. Ook zijn hierdoor de mogelijkheden tot samenspelen in een ensemble of orkest beperkt: leerlingen en docenten die verschillende instrumenten bespelen komen elkaar niet zoals voorheen tegen in de wandelgangen.

Toegegeven, ook het lidmaatschap van de sportvereniging is voor een steeds grotere groep ouders niet te betalen, maar sportpleintjes en -veldjes in buurten en wijken maken dat jonge kinderen al buitenspelend in aanraking kunnen komen met sport. Maar wat als hun interesse ergens anders ligt.

Onontdekt muzikaal talent blijft jaar in, jaar uit verborgen en waait over, terwijl internationaal wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die hun muzikaal talent in groepsverband ontplooien, uitgroeien tot volwaardige deelnemers aan het maatschappelijk verkeer.

Studenten die een muziekopleiding volgen zien zich genoodzaakt om met het diploma in de hand alsnog over te stappen naar een opleiding die meer garantie biedt voor een vast en gezond inkomen, waarna de eerdere passie voor muziek – in het beste geval – op een zijspoor belandt.

Het lijkt te ontbreken aan een vaste ontmoetingsplaats, waar (jonge) muzikanten van elk vaardigheidsniveau samen musiceren hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Het ‘lab’ beoogt letterlijk en figuurlijk een huisvesting voor jong talent te zijn.

Over de stichting
Young Talent Music Lab (hierna: YTML) is een stichting in wording die op een systematische en laagdrempelige wijze muziekbeoefening stimuleert en propageert door gezamenlijke muzikale projecten. Het netwerk van de deelnemende jongeren zelf (ouders, school etc.) is hierin een sleutelfiguur.

Doel
Het doel van YTML is zowel sociaal als artistiek. Wanneer kinderen in groeps- en orkestverband musiceren onder begeleiding van professionals, leren zij er niet louter muziek te beoefenen, maar ook onderling samen te werken, discipline op te brengen, naar elkaar te luisteren en al doende op een intellectueel en sociaal hoger plan te komen. Bovendien baant YTML de weg naar beter vervolgonderwijs. De omgeving en het netwerk van de muzikanten die meedoen wordt bij het project betrokken. Zo worden ouders gestimuleerd om hun kind te laten deelnemen en worden vrijwilligers (onder wie ouders) benaderd om mee te helpen bij bijvoorbeeld het transport van de kinderen naar de lessen en uitvoeringen. Verder treden de orkesten ook op in de buurten waar de kinderen vandaan komen.

Het Young Talent Music Lab biedt een naschools sociaal programma, gebaseerd op een al meer dan 35 jaar bestaand en beproefd concept. YTML heeft als streven dat elk kind, het liefst dagelijks, gratis en op vrijwillige basis en vanaf zeer jonge leeftijd, wil leren om samen met anderen op een orkestinstrument te leren spelen. Het kind leert bereid te zijn om dagelijks (gezamenlijk) te oefenen, kwaliteit na te streven en wat je leert ook te willen delen met anderen door uitleggen, voordoen en vaak voor te dragen.

Het is de bedoeling dat de levens van de kinderen hierdoor ingrijpend, in sociaal positieve zin veranderen. Hoewel in eerste instantie gericht op kinderen uit achterstandssituaties, is het gratis en voor iedereen toegankelijk.

Alle kinderen, van welke sociale achtergrond ook, krijgen zo de kans onderdeel te zijn van de harmonie en schoonheid van orkestmuziek in een sociaal veilige gemeenschap waarbinnen een opperste en synchrone samenwerking in een gemeenschappelijk doel leidt tot uitsluitend winnaars.

Voor een goed resultaat is het nodig dat de ouders optimaal betrokken zijn. Het kind zal na schooltijd deel zijn van een centrum waar het samen met anderen oefent, les krijgt en in deelrepetities of met het orkest samenspeelt.

De Stichting Young Talent Music Lab is een initiatief om het hierboven omschreven naschoolse en frequente sociale programma, een beproefd en succesvol concept, ook hier op te starten. De initiatiefnemers hebben ervaring in het onderwijs en de amateurmuziekwereld. Het is de bedoeling om zo spoedig mogelijk met jonge kinderen te starten. Jonge kinderen leren tenslotte veel makkelijker en sneller. Het is zonde deze eigenschap van het jonge kind niet ten voordele van het kind zélf te gebruiken.
Het betreft een sociaal, cultureel, educatief programma. Sociaal met muziek (op hoge kwaliteit uitgevoerd) als middel. Dit bestaat nog niet in Nederland.

“ …the experience of immersive, ambitious and joyful music-making together can help young people develop not only musical mastery but also self-esteem, mutual respect and cooperative skills, qualities that can change their lives and the lives of their families and communities…” 

— José Antonio Abreu

Wat hebben we bereikt en waar willen we naar toe:

  • We bieden een “Johan Cruijff Court” maar dan voor muziek;

  • Er is voor iedereen een plek met aandacht voor jou en wat jij wilt;

  • In een topsport omgeving, maar dan voor muziek, speel je samen met anderen in een orkest;

  • Begeleiding door professionele musisci.

  • Programma’s afgestemd op diverse groepen. Leerlingen van de basisschool (BSO en verlengde schooldag), VO, MBO (high school projecten en clinics), HBO en UNI studenten om jouw muzikale skills op peil te houden en te verbeteren;

  • We hebben ambitieuze, spetterende projecten die inspirerend, leerzaam en iets toevoegen aan jouw cv.